Filmfestivalen 2013

Så var den första dokumentär-filmfestivalen i Ammarnäs till ända.

Den invigdes i strålande solsken med Nils Bondesson som spelade och underhöll utanför Värdshuset medan publiken strömmade till. Alla försågs med väska tryckt med den berömda potatisbacken, innehåll: karameller, program och en liten starköl. Därefter fick de ett glas bubbel i handen. Lokalen fylldes till bristningsgränsen.

Efter invigningstal av Johan Palmgren och filmen Kärleksförmedlingen av Martina Carlstedt samt två filmer av Jonas Odell, Aldrig som första gången och Lögner, var det dags att äta souvas gjord på finaste reninnanlår från Fjällvilt och Dagnys kakun. Öl eller alkoholfri cider ingick. Mästerkock med stekspade i handen var Micke med assistent.

Publiken satt kvar under kvällen till sista filmrutan. Dock var många tvungna att lämna lokalen då Michael Krotkiewskis starka film 9 scener om våld visades. Den skapade livlig debatt i pausen, men därefter sjönk publiken in i en skön nostalgi när Eric M Nilssons film om ”Norrlands Beatles” the Shanes visades.

Dag två flyttade vi till Ammarnäsgården av utrymmesskäl. Barnfilmer av Stina Wirsén inledde för Ammarnäs yngre publik. Nils Bondesson spelade barnvisor och gästsångare Thomas Ginner sjöng nästan alla verser av Evert Taubes Möte i monsunen.

Därefter fylldes lokalen av publik som kom för att se den omskakande Guldbaggevinnaren Nunnan samt den mycket emotsedda I lappbjörnens rike av Stig Wesslén, därtill med besök av regissörens dotter Ulla Lundström som efter visningen hade ett mycket intressant samtal om faderns vedermödor i fjällvärlden kring Ammarnäs.

Nästa spännande punkt på programmet var Vägen tillbaka –Blådårar 2 med efterföljande kunniga analyser av Tobias Regnell, en av initiativtagarna till Filter och Off-side. Flera deltagare hade uttryckt önskan att få prata om 9 scener om våld för att bearbeta de fruktansvärda berättelser som filmen är uppbyggd kring. Kändes bra att få diskutera upplevelserna med de andra i publiken. Festivalen avslutades med en visning av Familjen Persson i främmande land av Åsa Blanck och Johan Palmgren, som tidigare bara visats på Tempofestivalen i Stockholm.

Publikens pris:

Bästa korta dokumentär blev The quiet one av Emelie Wallgren och Ina Holmqvist

Bästa långa dokumentär blev I Lappbjörnens rike av Stig Wesslén.

Vinnarna (Ulla Lundström i det senare fallet) tilldelades fina konsthantverk från Margareta Grahns verkstad.

Ett stort och varmt tack till

Ammarnäs by, alla filmmakare, Film i Västerbotten, maskinist Tängman, pianist Nils Bondesson, Folkets Bio i Umeå, Caroline Ginner, Thomas Ginner och Kajsa Molin, Melissa Lindgren, Rebecca Oskarsson, Annika Nyholm och Johannes, Mikael Kalberg och Jani Järvenpä, Dagny Skum, Fjällvilt, Ammarnäs Värdshus, Ammarnäsgården, Ammarnäs Livs, Lennart Grundström, Anna Johansson, Margareta Grahn, Nike Nylander, Tobias Regnell, Melissa Lindgren samt Ulla Lundström. Webmaster Vidar Holje.

Ett arrangemang i samarbete med Film i Västerbotten.

Bilder

Program

Torsdag 11 juli

i Ammarnäs Värdshus.

En perfekt uppladdning inför festivalen kan vara våfflor på Hembygdsgården klockan 15. Även bastun på Forskningsstationen står till vårt förfogande från klockan 15.

17.00

Invigning. Mingel och bubbel.

Festivalbandet Lazy Bones spelar

17.30

Kärleks-förmedlingen

av Martina Carlstedt, 27 minuter.

I staden Arkhangelsk i nordvästra Ryssland driver Svetlana sin kärleksförmedling. Dit kommer män och kvinnor, alla med samma mål, att träffa en partner.

Det bläddras bland bilder, det rings ett par samtal, sen är det dags för dejt. Det är aldrig försent att bli kär, säger Svetlana.

Men när olika drömmar och livsöden möts uppstår minst sagt oväntade situationer och laddade stämningar.

18.00

Lättare supé

Det bjuds Dagnys kakun och souvas, stekt renkött. Utomhus om vädret tillåter.

19.00

Kortfilmer block 1

The Quiet One

av Ina Holmqvist & Emelie Wallgren, 29 minuter

Barn från hela världen lär sig svenska i en förberedande skola, belägen i en stockholmsförort, innan de överförs till den vanliga skolan. Gemensamt är att de alla nyligen anlänt till Sverige. Maryam är den som anlänt senast och hon har ännu inte fått vare sig språkkunskaper eller vänner i sin nya miljö. Hon är sex år och har flytt från Iran med sin mamma.

9 scener om våld

av Michael Krotkiewski, 33 minuter

Människan dödar, misshandlar och trakasserar. Våldet är en potentiell kraft inom oss alla. En kraft som slår till plötsligt eller växer fram långsamt. I filmen reser människor tillbaka till ögonblicket då impuls övergick i handling och deras eller någon annans liv förändrades för alltid.

20.00

Bensträckare

20.15

The Shanes

av Eric M Nilsson, 47 minuter

Svensk dokumentärfilm från 1965.

Eric M Nilsson skildrar fyra dygn med svenska popbandet Shanes på turné i Norrbotten. Det här är en av de första filmerna som gjordes med den nya tekniken där man kunde spela in synkront ljud med bärbar filmkamera.

21.30

Kortfilmer block 2

Lögner – Tre sanna historier om att ljuga

av Jonas Odell, 13 minuter.

I animerade episoder baserade på dokumentära intervjuer träffar vi inbrottstjuven som utger sig för att vara svartjobbande revisor, pojken som ljuger och erkänner en stöld han inte begått samt kvinnan vars hela liv varit en kedja av osanningar.

Aldrig som första gången!

är en svensk tecknad kortfilm från 2006 i regi av Jonas Odell.

Den består av dramatiserade intervjuer med personer som återberättar hur de blev av med oskulden. Filmen tilldelades bland annat Guldbjörnen för bästa kortfilm vidFilmfestivalen i Berlin och Guldbaggen för bästa kortfilm för filmåret 2006.

Jag minns Lena Svedberg

av Carl Johan De Geer, 7 minuter.

Somliga döda lever kvar inuti en, som bilder. Men Lena Svedberg möter man aldrig. Till sin egen lättnad och vår stora saknad är Lena numera död, som det stod i minnesutställningens katalog. Hon blev bara 26 år gammal.

Raddan

av Clara Olausson, 14 minuter

I secondhand-butiken är man lite osäker på begreppet vintage. Hundtrimmaren intill pratar i telefon samtidigt som hon rakar en hund. Små skärvor ur tillvaron blir en stillsam hyllning till Radiotorget i Göteborg. En plats där tiden tycks stå stilla.

—-

Extra filmepos

kommer båda dagarna att visas i kåtan vid Ammarnäs Värdshus.

Fredag 12 juli

på Ammarnäsgården (obs annan plats)

10.00

Vem

av Stina Wirsén, 16 korta barnfilmer

10.30

En renskötares vardag

56 minuter från 1985.

11.30

Lunchbuffé

12.30

Nunnan

av Maud Nycander, 57 minuter.

Marta har gjort ett oerhört radikalt livsval. 19 år gammal går hon med i Karmelitorden, den strängaste av alla klosterordnar. Hon lever i tystnad och lämnar aldrig klostret. Sin familj kan hon bara träffa sju gånger om året i ett speciellt besöksrum med galler. Filmaren Maud Nycander har följt Marta och familjen under tio år.

13.30

I lappbjörnens rike

av Stig Wesslén från 1940. 83 minuter. Samtal om filmen med Stig Wesslens dotter Ulla Lundström.

En film om naturens växlingar under ett år i nordligaste Sverige, och om djurens kamp för överlevnad i ödemarken. Filmen fick många lovord för sina ”fotografiskt mästerliga bilder” och ”grandiosa naturscenerier”.

15.00

Våfflor på Hembygdsgården

och/ eller bastu på forskningsstationen.

16.00

Vägen tillbaka -Blådårar 2

av Magnus och Fredrik Gertten, 2002, 78 minuter.

Filmen porträtterar inte bara svensk fotbolls mest lysande stjärna utan också sportchefen Hasse Borg och MFF:s fans, personifierade av Lasse Nilsson, som vi redan känner från föregångaren Blådårar (1998).Och precis som Blådårar så är Vägen tillbaka -Blådårar 2 inte en fotbollsfilm. Utan en film om människor, som råkar vara knutna, på ett eller annat sätt, till ett fotbollslag -i det här fallet Malmö FF. En film med humor och värme ,för man som för kvinna, för MFF:are som för Djurgårdare.

17.30

Samtal om film om sport

av Tobias Regnell, VD för Off-side

18.00

Paus

19.00

Korfilmer block 3

Gösta och Lennart

av Babak Najafi, 7 minuter.

Gösta är en fyraårig bulldog. Han väger 35 kilo. Dessutom snarkar han väldigt högt. Lennart är i 50-årsåldern. Han sjunger på operan. Vare sig han har dålig andedräkt, ser risig ut eller är ledsen, väntar Gösta på honom bakom dörren. Han älskar Lennart.

Så nära

av Emelie Wallgren och Ina Holmqvist, 30 minuter

Angela, 15, och Arina, 14, har drabbats av den första förälskelsen. Bill och Tom är killarna i deras fantasier. De är frontfigurer i det tyska bandet Tokio Hotel. Tillsammans drömmer sig Angela och Arina bort från skolan, omogna killar och ett regngrått Rågsved. När de är ensamma och ingen hör, planerar de en resa till Tyskland där Bill finns som vaxdocka. Målet för deras pilgrimsfärd är Madame Tussauds vaxkabinett där de kan få krama Bill så länge de vill.

20.00

Familjen Persson i främmande land

av Johan Palmgren och Åsa Blanck. Utom tävlan.

Per Persson lämnade Sverige för 40 år sen. Med sin Land Rover körde han österut och hamnade i Pakistan. Där förälskade han sig, fick två döttrar och kom att leva sitt liv. Men de senaste åren har döttrarna Zarah och Mia, födda och uppvuxna i Lahore, börjat säga ”När åker vi till Sverige?” istället för ”God morgon”. Fast på urdu, för dom kan inte ett ord svenska. Flickorna är strängt bevakade av sina morbröder och Per vill visa flickorna andra sätt att leva; utbildning, yrkesliv, frihet. Men mamma Shamim vill inte åka till ett land där hon inte får ha en åsnekärra. ”Vad för slags frihet är det?” Men de är tre mot en och en dag kastar familjen loss mot sitt lyckoland. De landar en kall morgon i en husvagn utanför Hässleholm och inget blir som de hade tänkt sig. En film om en förunderligt galghumoristisk familj mitt i ett omvälvande drama. Kommer de hem, eller kommer de bort?

21.30

Prisutdelning och Avslutnings-fest

Festivalbandet Lazy Bones spelar så ofta som möjligt.

Samarbetspartners