Filmfestivalen 2018

 

Photos by Kaveh Akaber


 

Photos by Johan Palmgren


 

Program

(Med reservation för ändringar.)

Onsdag 4 juli

Plats: Potatisbacken eller precis nedanför vid dåligt väder. Vid extremt väder blir det Ammarnäsgården. Underhållning av hemlig artist.

18.30
Invigning med dryck och tilltugg.

19:30
BERÄTTELSEN OM DOREL OCH RICARDO
25 minuter. Regi Mattias Ohlsson.
Ricardo spelar gitarr i New Yorks tunnelbana, men han spelar aldrig mer på Delancey Street. Inte sen Dorel åkte tillbaka till Rumänien.
De två musikerna träffas en dag och börjar spela tillsammans. Ricardo på sin gitarr och Dorel på sin fiol och de fortsatte att spela i fyra år, alla dagar utom söndagar. De kan inte prata med varandra och deras musikstilar är totalt olika. Soundet av kulturkrock är vackert för de hittar en självklar gemenskap i musiken där och då. En film om vänskap, migration och musikens förenande kraft.

19:55
LIDA
88 minuter. Regi Anna Eborn
På en plats där tiden tycks stå stilla bor 81-åriga Lida på ett ålderdomshem. Hon är född i Gammalsvenskby i Ukraina och hon är en av de sista som ännu talar en äldre form av svenska. Hennes liv har präglats av 1900-talets krig och omflyttningar och livet har utsatt henne för henne många svåra prövningar. Trots det är hon full av liv och vi ser världen genom hennes pillemariska blick.

”Borttynande svenskbyn i Ukraina fångad i sista stund. Anna Eborn är en av våra mest spännande dokumentärfilmare” – Svenska Dagbladet

21:50
Bastu

Torsdag 5 juli

Plats: Blomster-Lottas Trädgård

9:30
Vandring till Blomster-Lottas Trädgård (15 minuter från Ammarnäs).

09:45
Rundvandring med Anders Berglund som är barnbarn till Blomster-Lotta.

10:45
Kaffe

11:00
I WILL ALWAYS LOVE YOU KINGEN
30 minuter. Regi Amanda Kernell. Regissörsbesök!
Det är minus 30 och Conny, 20 år, går runt som en orolig brottsling med huvan uppe i ett litet bortglömt samhälle i norra Norrland. Han är inte välkommen någonstans och hela byn verkar hata honom. Igår fick han panik och drog från sin flickväns förlossning – men nu har han ångrat sig och vill komma tillbaka. Men vad ska till för att hon ska förlåta honom?

11:30
Samtal med regissör Amanda Kernell.
Samtalet om filmskapande och hur Amanda Kernell där har använt sin egen bakgrund från Storuman-trakten. Just nu hyllas Amanda Kernell världen över för sin långfilmsdebut ”Sameblod”. Men för henne har det varit viktigast att tystnaden brutits i familjen. ”Det betyder så mycket mer än alla recensioner och priser”, säger hon till DN:s Måns Mosesson.

12:00
Lunch. Anders Skum kommer att tillreda samiska hamburgare på plats.

13:00
PENSIONÄRERNA
13 minuter. Regi Tia Kouvo. Regissörsbesök!
Extrapris på kalkonfilé, fem flyttkartonger för 100 kronor eller kanske kan en skoklämma med belysning vara bra att ha? Ett pensionärspars monotona vardag skildrat i en stillasittande roadmovie med härliga Roy Andersson-vibbar.

13:15
Regissörsamtal med regissör Tia Kouvo.

13:35
THE DISTANT BARKING OF DOGS
90 minuter. Regi Simon Lereng Wilmont.
Likt fyrverkerier smattrar granaterna kring 10-årige Oleg och hans mormors hus. Ibland långt bort, ibland så nära att huset skakar.

De bor i ett slitet hus i byn Hnutove vid krigets frontlinje i östra Ukraina, Oleg och hans mormor Alexandra. Under ett år har Simon Lereng Wilmont filmat dem, och bevittnat hur Oleg vuxit upp vid krigets rand. Hans mamma dog när han var liten och sen dess har hans mormor varit där för honom. Men när de flesta andra har flytt stannar de kvar. De tillhör platsen, och jorden. Olegs yngre kusin Yarik är som en bror för honom. När hans mamma träffar en soldat och blir erbjuden att komma i säkerhet med sitt barn, flyr de bort från frontlinjen. Genom små vardagliga situationer visar filmen hur bräckliga, men avgörande, nära relationer är för överlevnad.

15:05
Work in progress: LIFE GOES ON
För elva år sedan blev Johan Palmgren uppringd av producenten Stina Gardell som undrade om han kunde filma ett porträtt av en Guantanamofånge bosatt i Sverige, tillsammans med filmens regissör Randi Mossige-Norheim. Johan kommer att visa material och berätta om den osannolika historien som plötsligt vecklade ut sig.

16:00
Avslut Blomster-Lotta

Plats: Ammarnäs skola

17:30
Vänskapsmatch i fotboll

Plats: Ammarnäsgården

19:00
ASK THE SEXPERT
80 minuter. Regi Vaishali Sinha.
”Var mer omtänksam, lär dig om förspelets konst. Så kommer hon kanske att framöver välja dig framför en banan varje gång.”
Doctor Watsa är Mumbais främsta sexrådgivare och lyckas i sina frispråkiga sexspalter, såväl som i sina möten med bekymrade par och singlar, bjuda på en lika stor del sarkasm som glädje och värme. Han har blivit en stor celebritet. En jättekändis. Den tidigare gynekologen får tonårsflickor att fnissa, nygifta att berätta om sina hemligheter och kvinnor att vilja ta selfies med honom. Själv är Doctor Watsa 92 år.
Ask the Sexpert är som film lika charmig som Doctor Watsa själv. En dokumentär som berättar om indisk kultur av idag och dess nyvaknade intresse att tala om kärlek och sex. Lika lite moraliserande som Dr Watsa.

21:00
Bastu

Fredag 6 juli

Plats: Vandring till samevistet Geunja

08.30
Samling vid Tjulträsk

Bilar går upp till Tjulträsk. Där ska vi vandra två timmar till samevistet Geunja i väglöst land. De som behöver åka båt kan göra det, färden tar en halvtimme. Väl framme kommer Mikael Vinka att berätta om samiskt liv och hur hans anfäder på 1840-talet beslöt att bli bofasta efter att en vargflock sargat deras renjord. Vi kommer att ha med oss ett dieselaggregat och köra film under dagen för att sedan vandra tillbaka eller åka båt sent på eftermiddagen Varma kläder, regnställ och kängor/stövlar rekommenderas.

11.00
Mikael Vinka visar runt och vi äter medhavd lunch.

13.00
AMBASSADÖRENS FRU
19 minuter. Regi Theresa Taore Dahlberg
Vi följer den Franska ambassadörens fru i hennes vardag i Ouagadougou. Hon drömde om att bli en berömd operasångerska men använder nu sången som en ventil för att överleva sin till synes priviligierade vardag. Filmen väcker frågor kring maktstrukturer, klass, postkolonialism och feminism på ett poetiskt, subtilt och förföriskt sätt.

13:20
MAJ DORIS
72 minuter. Regi Jon Blåed.
Maj Doris Rimpi är en 74-årig samisk konstnär, renägare och skådespelerska. För 20 år sedan lämnade hon konstnärslivet och resorna runt jorden för att helt fokusera på arbetet hemma på gården i Parenjarka, norr om polcirkeln. Här sköter hon varje dag renar, skottar snö och rensar laven. Samtidigt är hon firad skådespelare och konstnär. Vi får följa henne under en vinter när vardagslivet ska kombineras med en comeback i både filmskådespeleri och med konstutställningar. Hur ska hon hinna med allt?

14:30
Kaffe

14:45
Kortfilm15 minuter. Kommer snart mer info!

15:00
Hemfärd med båt och apostlahästar. I Ammarnäs väntar konsert i kyrkan kl 18.00 med efterföljande fika på Hembygdsgården. Resten stannar i Geunja för övernattning.

18:00
Plats: Ammarnäs Kyrka
Konsert i Ammarnäs – rekommenderas för de som inte stannar i Geunja.
Konsert med Viktoria Dahlström och Gretha Ekberg. Kaffe nere vid Hembygdsgården efteråt.

Lördag 7 juli

Plats: Ammarnäs by

12:00
För de som är i Ammarnäs pågår Ammanäsdagarna samt det festliga Ultraloppet med målgång på Hembygdsgården.

14:00 OBS ÄNDRING PGA FOTBOLLS-VM
Plats: Ammarnäsgården

SLEAFORD MODS
103 minuter
Briljant film om Sleaford Mods vars ilskna minimalistiska elektropunk har gett den brittiska arbetarklassen en röst de saknat sedan Sex Pistols dagar.

Med sin patenterade mix av punkig energi, elektroniska lo-fi beats, socialrealistiska texter, rå humor och stenhård brittisk arbetarklassattityd har Sleaford Mods på kort tid erövrat Storbritannien och snart även resten av världen. En fantastisk resa för två uppfriskande jordnära män i 45-årsåldern utan betydande musikaliska meriter. Filmaren Christine Franz har följt sångaren Jason Williamson och musikern Andrew Fearn (samt deras självlärde skivbolagsdirektör, manager och chaufför Steve Underwood) från replokalen och pubgigen hemma i Nottingham till betydligt större scener. En resa de tycks ha gjort med intakta ideal och en fuck you-mentalitet som även slår mot musikvärldens höjdare.

15:45
Fotboll

18:00
ANDERS, JAG OCH HANS 23 ANDRA KVINNOR
90 minuter. Regi Nahid Persson. Regissörsbesök!
Nahid har blivit sviken. Den 49-åriga professionella tennisspelaren Anders Rosén som hon träffar visar sig jonglera relationer med 23 andra kvinnor. Kvinnorna har startat en Facebook-grupp för att dela sina sorger och aggressioner, men Nahid tänker inte deppa ihop. Hon tänker filma. Filmen tar Nahid och Anders på en resa som handlar om svek och ilska men också om vänskap, närhet och kärlek.

19:30
Regissörsamtal med Nahid Persson.

19.45
Avslutningsfest på Ammarnäsgården

Biljetter

Festivalpass: 300 kronor för hela festivalen eller 200 för en dag.
T-shirt: 100 kronor.
Tillägg för dagsbesök till Geunja (båt för de som inte kan gå): 400 kronor.
Tillägg för övernattning i Geunja med festivalrabatt. Då ingår sängplats i stuga eller kåta i samisk traditionell miljö samt måltid och frukost.
Medtag: lunch/lunchpaket, sovsäck och liggunderlag. (Sovsäck/ sovlakan ingår ej, men kan lånas i viss utsträckning.) Obs begränsat antal, bokas i god tid före avgång : 1600 kronor.

Det finns bara 30 sovplatser så skynda att boka.

Festivalen tar betalt för dagsbesök till Geunja, men om ni önskar övernatta bokar ni direkt av familjen Vinka på info@lapplandsafari.se.

Välkomna!

Sagt om festivalen från tidigare besökare

”Det finns ingen annan filmfestival som Ammarnäs. Det var en unik och nära känsla att visa film i samekyrkan och samtalen efter visningen och under hela festivalen minns jag med värme. Precis som det heta nattliga bastubadet med filmarbetare från olika delar av Sverige och världen. Att mötas i den miljön, med den storslagna naturen runt omkring och prata om film och om livet i stort – det var magiskt. Jag hoppas att många får uppleva samma sak!”
– Åsa Ekman

”Förutom att få träffa många bra filmare, så minns jag platsen. Ammarnäs filmfestival är ett fint soligt minne för mig som jag alltid kommer att bära med mig.”
– Liselotte Wajstedt

”En fantastisk festival!”
– Jerzy Sladkowski

”Festivalen var en oslagbar kombination av att se inspirerande film i naturskön miljö, att komma nära naturen och lära känna många nya spännande och mycket sympatiska människor. En oförglömlig upplevelse (och hoppas att jag någon gång får tillfälle att komma tillbaka).”
– Åsa Sandzén

”Was quite an adventure being at the Ammarnäs Film Festival in 2015! Apart from seeing the diverse films and interacting with amazing international filmmakers, it was a unique experience being in nature; the mountains, clear springs, random reindeers on the road and of course the fact that it never got dark when I was there! I would do it again and again!”
– Zippy Kimundo

”The Ammarnäs Film Festival is a celebration of culture, friendships, film and the endurance of love, in a setting that can only be described as magical. It was a beautiful experience, which I will carry with me, for a long time. Thank you so much for the invitation, and congratulations on 5 years strong!”
– Ng´endo Mukii

”You guys have put together something truly wonderful and inspiring!”
– Konstantin Biock

”Vi blev förstummade över eran generositet!”
– Jan Löfgren, son till Stoffe i Modstrilogin

”Er festival är en av de finaste jag besökt. Så fin stämning. Supertrevliga människor. Bra spridning av filmer. Och så Geunja. Den dagen glömmer vi aldrig.”
– Gunilla Bresky