Filmfestivalen 2016

Thank you all for making the Ammarnäs Documentary Film Festival 2016 such a great adventure!

Thanks to:

All our honoured guests from Sweden, Kenya, Poland, Syria, Ethiopia and Germany.

The villagers of Ammarnäs. Inger Grundström, Sven-Bertil Grundström, Anders Jönsson, Peter Schmitt, Jan Strömgren, Mikael and Anki Vinka.

Reverend Erik-Hugo Johansson for letting us be in the church.

Local businesses: Ammarnäs Värdshus, Ammarnäsgården, Fjällvilt AB, Lapplandssafari, Sorsele and Arvidsjaur Taxi, Ammarnäs Livs.

Sponsors: Film i Västerbotten, Destination Ammarnäs, Svenska Kyrkan, Konstnäsrsnämnden, Filminstitutet, Sorsele Kommun, Magasinet Filter, ABF Sorsele, Ljud och Bildmedia, the sauna of Forskningsstationen through Susann Gustavsson.

Margareta Gran, who made presents from Ammarnäs to all the directors.

See you next year!

Ammarnäs-Laurel-2016

Photos by Liun Riad

6th of July – Arrival and preparations
7th of July – Opening ceremony and films in the church
8th of July – Excursion to the sami camp Geunja watching films with a diesel generator
9th of July – Films all day in Ammarnäsgården, finishing with football game, dinner, dance and sauna
10th of July – Radio documentary by Måns Mosesson during breakfast

 

Photos by Ingrid Esping

Photos by Johan Palmgren


Jan Löfgren playing a song for his father ”Stoffe”.

Program

Torsdag 7 juli

16.00
Invigning utanför Ammarnäs Värdshus med bubbel, Dagny Skums kakun och renskav. Därefter går vi till filmvisning i kyrkan.

17.00

En hälsning till mitt land

av Merry Massoud (15 minuter)
En gripande hälsning till Syrien från Merry Massoud som flydde till Sverige för ett år sedan. Regissörsbesök och samtal!

17.30

Ett anständigt liv

ur Modstrilogin av Stefan Jarl (102 minuter). Andra delen i Modstrilogin som är samlingsnamnet för Stefan Jarls filmer om modsen Kenta och Stoffe. Mellan åren 1968 och 1992 får vi följa Kenta, Stoffe och deras kompisar och hur de dras allt djupare ner i missbruk och misär i Stockholms undre värld.
Besök även av Ingrid Esping som doktorerat på Modstrilogin.

Bensträckare

19.40

Yellow fever

av Ng’endo Mukii” (7 minuter)
Filmen skildrar fenomenet blekning i delar av Afrika. Berättat personligt av den kenyanska filmaren Ngéndo Mukii.
Regissörsbesök och samtal!

20.05

Don Juan

av Jerzy Sladkowski (92 minuter).
Filmen är ett porträtt av 22-årige Oleg och hans mamma Marinas försök att bota sonens letargi. Vinnare av första priset på världens största filmfestival IDFA i Amsterdam.
Regissörsbesök och samtal!

21.45
Slut.

Fredag 8 juli

Festivalen kommer att göra en vandring till samevistet Geunja (http://www.lapplandsafari.se/). Vistet är en samling välhållna samiska byggnader långt upp i fjällvärlden, invid Lilla Tjulträsk. Det går att göra ett dagsbesök eller övernatta. Medtag matsäck till lunchen, regnställ, VARMA KLÄDER och stövlar rekommenderas. Vid övernattning ingår middag och frukost, liggplats i traditionell stuga eller kåta, bastu (utnämnd till en av Sveriges finaste). Medtag lakan (stuga) eller sovsäck (kåta) och handduk!

08.30
Avfärd till Geunja med egna bilar till Tjulträsk varifrån vi fortsätter till fots eller med båt för ett fåtal som har svårt att gå. Lokal guide berättar längs leden om de människor som förr bodde här.

10.30
Rundvisning av samevistet av Mikael Vinka, samt medhavd lunch.

12.00

Kroppen är en ensam plats

av Ida Lindgren (10 minuter). En kortfilm inifrån en ätstörning. Upplev självupptagenheten, självföraktet, ångesten och hur svårt det kan vara att ta emot hjälp. Filmen bjuder in till det förbjudna universum som varje ätstörd gör allt för att dölja för omvärlden. En personlig, intim och rytmisk skildring där huvudpersonen kämpar för att bryta sig ur destruktiviteten som är hennes enda trygghet.
Vinnare av Tempo Award 2016.
Regissörsbesök och samtal!

12.25

Taxiklubben

av Johan Palmgren (59 minuter). Taxichauffören Allonias Sebhatus envetna kamp mot Sveriges största taxibolag leder till överraskande händelser.
Regissörsbesök och huvudperson Allonias Sebathu!

 

Forts. fredag 8 juli

13.30

Hattie goes cruising

av Konstantin Bock (18 minuter). Hank Major – vi kan kalla honom Hattie Louise – är en 70-årig gay afroamerikansk man som berättar om sitt liv med cruising.
Regissörsbesök och samtal!

14.00

Ovärdet

av Gustav Hillbom & Erik Viklund. Filmen Ovärdet är en konstnärligt undersökande dokumentärfilm som tar avstamp i berättaren och filmskaparen Gustav Hillboms sorg. Efter att pappan några år tidigare gått bort i sviter av alkoholism sitter sorgen och saknaden starkt kvar i kroppen och den får nytt liv och nya metaforer då Gustav återvänder till sin hembygd Malmberget. Han ser samma frånvaro och meningslösa förändring som han själv upplevt, men denna gång är den kollektiv. Så han bestämmer sig för att göra en film och i den följer vi hans sökande efter symbolik, förståelse och grepp om sin egen förlust.

14.30

Åtta årstider

av Oskar Östergren. Samiska konstnärer och kreatörer berättar om sitt förhållande till de åtta samiska årstiderna. Medverkande: Monica Edmondson, Sofia Jannok, Ola Stinnerbom, Oliver Israelsson, Anders Sunna, Lena Stenberg, Lena Lundin Skott och Tomas Colbengtson.

15.00
Båt avgår och de som ska gå tillbaks börjar sin vandring.

18.00
Middag och bastu i Geunja. För de som går ner till Ammarnäs finns en välkomnande bastu.

Lördag 9 juli

09.30
Vandring och båt tillbaka till Ammarnäs.

11.30 – 18.00
Filmvisningar i Ammarnäs, på Ammarnäsgården. Lunch ordnas på egen hand.

11.30

Familjen

av Ika Johannesson (14 minuter). Under stora delar av sitt vuxna liv har Anna levt isolerad i sin lägenhet, plågad av panikångest och depressioner. Genom kärleken till det brittiska bandet New Model Army och den nyfunna gemenskapen i den nätbaserade fangruppen The Family börjar hon utmana sig själv. Familjen är en film om musikens kraft och förmåga att förändra liv.
Regissörsbesök och samtal!

12.00

Vårt vackra land

av Nettie Wild (96 minuter). I fantastiska bilder berättar filmen om ett litet samhälle i kanadensiska fjällen där befolkningen ägnar sig åt jakt, fiske och hästar och som kämpar för att leva sitt liv. Vinnare av Hot Docs 2016.

13.40

Sonita

av Rokhsareh Ghaemmaghami (90 minuter). Om 18¬-åriga Sonita själv fick bestämma skulle hon vara världskänd rappare och dotter till Rihanna och Michael Jackson. Verkligheten ser dock annorlunda ut. Sonita är papperslös flykting från Afghanistan, nu bosatt i Iran. Inte nog med att hon tvingas kämpa mot Irans sångförbud för kvinnor – hon måste också kämpa mot sin konservativa familj som vill gifta bort henne.

15.20

Homeland


av Sara Broos (15 minuter). Filmen handlar om en kvinna som flytt från Syrien till Sverige. Hon har vuxit upp i Damaskus med västerländsk musik, hennes allra största förebild är Morten Harket från bandet A-Ha och en låt har betytt mer än alla andra: Hunting high and low.

15.50

Nuts

av Penny Lane (79 minuter). En film om en galen amerikan som opererade in gettestiklar på flera tusen personer sedan han 1917 kommit på att det kan bota impotens. Sedan blir historien än mer märklig.

17.10

Marta och Niki

av Tora Mårtens (93 minuter) En av årets succéer om dansarna Martha och Niki som börjar vinna danstävlingar. Men någonting skaver.

18.30
Fotbollsmatch mellan regissörer och publik.

19.30
Avslutning.

Söndag 10 juli

09.00 – 10.00

Flykten från pisslandet

radiodokumentär av Måns Mosesson (50 minuter). Regissörsbesök och samtal!

Ammarnäsdagarna.

Biljetter

Festivalpass: 300 kronor för hela festivalen eller 200 för en dag.
Filterprenumeranter betalar halva priset.

Tillägg för dagsbesök till Geunja (båt för de som inte kan gå): 390 kronor.

Tillägg för övernattning i Geunja med festivalrabatt: 1990 kr. Då ingår sängplats i stuga eller kåta i samisk traditionell miljö samt måltid och frukost. Medtag sovsäck för kåta och sovlakan för stuga. Det finns bara 30 sovplatser så skynda att boka.

Festivalen tar betalt för DAGSBESÖK till Geunja. Önskar ni ÖVERNATTA bokar ni direkt av familjen Vinka på info@lapplandsafari.se.