Filmfestivalen 2014

I den pittoreska fjällbyn Ammarnäs hölls det filmfestival för andra året i rad. Temat var dokumentärfilm. Här fick man uppleva allt från en slöjdlärares kamp för att göra den perfekta fågelholken, via en tragikomisk film om en skilsmässa till två bergsklättrares gastkramande kamp för överlevnad när allt gått snett.

Årets festival hade en mängd samiska filmer och vi tog oss till ett avlägset sameviste, Geunja, för att i genuin samisk miljö titta på film.

Vi kom även att visa film som hade anknytning till våra hedersgäster från Sorsele boende för ensamkommande ungdomar.

Några filmer visades i Ammarnäs kyrka, ritad av Torben Grut (samma arkitekt som bl a gjorde Stockholms Stadion). Ett undantag gjordes från det dokumentära i och med visning av Victor Sjöströms mästerverk Ingeborg Holm från 1913, som visades till live-musik i kyrkan.

Vi bjöd in ett stort antal regissörer och producenter för att komma och berätta om sina filmer – Karin Ekberg (Att skiljas), Sven Blume (Männen från Vidsel), Emma Thorsander (Embryo), Gunilla Bresky (Jag stannar tiden), Mattias Olsson (Holkmannen), Åsa Sandzén (Still born), Roland Pantze (Filmen om Gille), Petri Storlöpare och (Den sista generationen?), Liselotte Wajstedt (Kiruna – Rymdvägen) och Fredrik Lange (Freak Out!).

Stort tack till alla filmregissörer, ni som deltog, alla som hjälpt till, Martin Ekelund, Johanna Klefbeck, Emilie Löfgren, Tängman, Simone Persson, Magda Kubien, Erik Palmberg, Josef Heijbel, Anna Sjöberg, Erik-Hugo Johansson, Milla Wieslander, Inger Grundström, Sven-Bertil Grundström, Lennart Grundström, Dagny Skum, Anders Skum, Åsa Skum, Gunilla och Cengiz på Ammarnäsgården, Mikael och Anne-Christine VInka, Bodil och Ulf på Ammarnäs Värdshus, Vidar Holje, Gunnar Brandt, Osvald Jonsson, familjen Nyholm och familjen Ginner.

I media

Kulturnytt – Filmfestivalen som flyttat ut på fjället
P4 Västerbotten – Fjällbyn sjuder av liv

Bilder

Foton tagna av Magda Kubien och Simone Persson

9 juli 2014

10 juli 2014

11 juli 2014

12 juli 2014

Program

Onsdag 9 juli

Plats: Ammarnäsgården

Kl 15.00

Invigningceremoni med dryck och tilltugg (fisk och souvas) med Dagnys Kakun. Duojazz – Erik Palmberg och Josef Heijbel spelar jazzstandards.

Kl 15.30

Holkmannen

av Mattias Olsson, 14 minuter. Regissörsbesök!

En pensionerad slöjdlärare upptäcker att taket på en av de holkar han satte upp i trädgården för 30 år sedan spruckit. Det har regnat in, och i holken hittar han två döda fågelungar. Driven av skuldkänslor sätter han igång att, med en möbelsnickares precision, massproducera ”världens bästa holk”.

Kl 15.45 -16.05

Samtal med regissör.

Kl 16.05

Wagah

av Supriyo Sen, 14 minuter. Prisbelönt tysk kortdokumentär.

Den enda öppningen i gränsen mellan Indien och Pakistan heter Wagah. Där sker varje dag en symbolisk militärparad med stora åskådarmassor, människor som har blivit avskurna från varandra genom att gränsen drogs just där 1947. Händelserna ses genom ögonen av tre barn som är DVD-försäljare.

Kl 16.00

Afghan Star

Av Havana Marking, 85 minuter. Prisbelönt brittisk dokumentär

Handlar om när Idol kom till Afghanistan. För första gången sedan Talibanerna tappat kontrollen över landet får invånarna genom att rösta i Idol en aning om hur demokrati kan fungera.

Kl 17.45

Samtal med ungdomar från Sorsele Boende för ensamkommande flyktingungdomar.

Kl 18.30

Paus. För de som äter fort spelar vi en fotbollsmatch på Ammarnäs skola för att få röra på oss lite grann.

Plats: Ammarnäs kyrka

Kl 20.00

Att skiljas

av Karin Ekberg, 72 minuter. Regissörsbesök!

Kan man slänga brudklänningen i en container? Vad gör man med kristallglasen ingen vill ha? Att skiljas av Karin Ekberg är en tragikomisk dokumentär som skildrar de allra sista akterna i ett långt äktenskap. En film om att trevande söka en början i det som – äntligen och tyvärr – är slut.

Kl 21.15-21.35

Samtal med regissör.

Kl 21.35

Ingeborg Holm

(1913, 72 min) av Victor Sjöström presenteras av det tvärkonstnärliga projektet “Horisontal-vertikal orkester”. Till visningen framförs specialskriven musik av ett slag som man kanske inte väntar sig till en stumfilm. Anna: flöjter och sång. Tängman: diverse elektronika, vevlira och elgitarr med mera.

Sven Holm och hans hustru Ingeborg lever ett lyckligt familjeliv med sina tre barn. I filmens första scen möter vi dem alla när de kärleksfullt sysslar med sin koloniträdgård. Lite senare i hemmet får mannen ett brev som berättar att han på grund av sin stora skötsamhet beviljats ett lån för att öppna en speceriaffär. Sven och Ingeborg gläds åt framtiden, men Ingeborg oroar sig något för mannens hosta.

Snart är Sven i full gång med att inreda affären. En dag faller han emellertid ihop i butiken och får föras hem. En läkare beordrar honom vila. Han har uppenbarligen fått lungsot. Affären sköts under tiden av ett biträde som är mer intresserad av flickor än av kunderna.

Torsdag 10 juli

Kl 08.30

Buss går från Värdshuset och kommer efter 10 minuter till Ammarnäsgården. Därefter åker vi upp till Tjulträsk för att vandra två timmar till samevistet Geunja i väglöst land. De som vill åka båt kan göra det, färden tar en halvtimme. Väl framme kommer Mikael Vinka att berätta om samiskt liv och hur hans anfäder på 1840-talet beslöt att bli bofasta efter att en vargflock sargat deras renhjord. Vi kommer att visa film med hjälp av dieselaggregat under dagen för att sedan vandra tillbaka eller åka båt hem på eftermiddagen. Varma kläder, regnställ och kängor/stövlar rekommenderas.

Kl 11.00

Mikael Vinka visar runt och vi äter medhavd lunch.

Kl 13.00

German Shepherd

av Nils Bergendal, 10 minuter

En judisk man som sedan barndomen lärt sig hata Tyskland, åker till Berlin där han hittar vänskap och nya perspektiv. Filmen bygger på en intervju med David Paul i New York 2009.

I came here

av Emil Trier, 4 minuter
Filmen handlar om norska samiska ungdomar med ett suggestivt bildberättande.

Kl. 13.30

Den sista generationen?

av Petri Storlöpare, 90 minuter. Regissörsbesök!

Vi får under ett år följa Henrik Andersson från Gällivare skogssameby som berättar om livet som renskötande same i dagens Sverige. Vilka är de dagliga problemen och framtida hoten? Hur långt är det möjligt att leva som på gamla tider?

Kl 15.00-15.20

Samtal med regissör

Kl 15.30-17.30

Hemfärd med båt och apostlahästar.

Varför inte ett besök i forskningsstationens vedeldade bastu som står till vårt förfogande under hela festivalen.

Plats: Ammarnäs Kyrka

Kl 18.30

Konsert med Duojazz. Erik Palmberg och Josef Heijbel spelar jazzstandards av Antonio Carlos Jobim, Cole Porter, Jerome Kern mfl. Erik Palmberg – trumpet, flygelhorn. Josef Heijbel – gitarr.

Kl 19.30

Männen från Vidsel

av Sven Blume, 35 minuter. Regissörsbesök!

”Nej men ska man hitta sig någon i Vidsel är det jävlar inte lätt, det finns ju inga lediga! Men det finns en möjlighet: – Thailändskorna, de stannar!” I Männen från Vidsel får vi lära känna Stefan och Anders, uppvuxna i det lilla samhället Vidsel i Norrbotten. Vi möter också Bunchoo, Putsadee och Hathainun, några av de thailändska kvinnor som idag bor i Vidsel.

Kl 20.05-20.25

Samtal med regissör

Kl 20.25

Jag stannar tiden

av Gunilla Bresky, 80 minuter. Regissörsbesök!

En vacker sommarnatt förändras fotografen Vladislav Mikoshas liv. Tyskarna anfaller Ryssland och genom att sätta upp kameran som sköld överlever han mirakulöst. Han flyr från Arkangelsk genom det livsfarliga Barents hav till London och sedan vidare till New York. I USA blir han inbjuden till Hollywood, där han möter filmstjärnor som Ingrid Bergman och Charlie Chaplin. Genom sina dokumentärfilmer från fronten blir han upphöjd till hjälte i stjärnornas kretsar. Jag stannar tiden är ett unikt vittnesmål från andra världskriget baserat på Vladislav Mikoshas dagboksanteckningar och bilder.

Kl 21.45-22.05

Samtal med regissör.

Fredag 11 juli

Plats: Ammarnäsgården

Kl 09.00

Filmfrukost. Möjlighet att äta frukost (85kr) samtidigt som film visas.

Still Born

av Åsa Sandzén, 10 minuter. Regissörsbesök!

En mamma försöker förstå vad som hände när hennes barn dog i magen. Hon vill återge den korta tid hon fick med sitt döda barn för att få leva i det minnet en liten stund till, men också för att prata om en erfarenhet som är tabu. Hon berättar om saknaden och om omvärldens reaktioner i denna animerade film om smärta, vrede och maktlöshet.

Kl 09.15-09.45

Regissörssamtal

Kl 09.45

Freak out!

av Carl Javér, 89 minuter. Producentbesök!

År 1900 köpte fem ungdomar en kulle i södra Schweiz som de döpte till Monte Verità (sanningens berg). Här grundade de ett eget samhälle, där de utmanade sin tids rådande värderingar. De tog avstånd från konsumtionssamhället, åt vegetariskt, skapade egna normer för kläder, frisyrer och samliv och samlade dåtidens främsta konstnärer och humanister. En dokumentär om hur alternativrörelsen föddes i början 1900-talet och vad den betyder för oss än idag.

Kl 11.15-11.45

Samtal med producenten Fredrik Lange.

11.45

Okto-Alene

av Richard Fagervoll, Maret Aile Sara, Kristine Heitmann 15 min.

Filmen handlar om Lemet Ande Stueng som är 18 år gammal, same och homosexuell. I den lilla byn där han bor spelar samisk kultur och politik stor roll. Vi möter honom, lokalbefolkningen, politiker och en psykolog för att få svar på varför det fortfarande är så svårt att vara same och öppet homosexuell år 2010.


Kl 12.00

Lunch

Kl 13.00

Ångrarna

av Marcus Lindeen, 60 minuter.



Mikael och Orlando är två svenska män i 60-årsåldern som bytt kön och opererat om sig till kvinnor. Men det nya livet i den nya kroppen blev inte alls så lyckligt som de hade hoppats. Båda två inser att könsbytet var deras livs största misstag. I filmen möts de för första gången i ett närgånget samtal, där de tillsammans försöker förstå hur allt kunde bli så fel.

Kl 14.00

The act of killing

av Joshua Oppenheimer, 159 minuter


Efter statskuppen i Indonesien 1965 rekryterades Anwar Congo och hans gäng av armén för sin förkärlek för grovt våld och sitt hat mot kommunister. De steg snabbt i graderna, från småskurkar till ledare för regelrätta dödspatruller. På mindre än ett år hjälpte de armén att mörda mer än en miljon påstådda kommunister, etniska kineser och intellektuella. Nästan 50 år senare träffar filmaren Joshua Oppenheimer några av krigets bödlar som med stolthet berättar om sina gärningar under kriget. För att bättre förstå dem ber Oppenheimer männen att dramatisera sina upplevelser.

Kl 16.40

Filmen om Gille

av Roland Pantze. 31 minuter. Regissörsbesök!

En film om en tusenkonstnär från Sorsele.

Kl 17.10-17.30

Samtal med Gille och regissör.

Kl 17.30

Paus

Kl 18.00

Kiruna – Rymdvägen

av Liselotte Wajstedt, 59 minuter. Regissörsbesök!

Liselotte Wajstedt, uppvuxen på Bolagsområdet, försöker febrilt få tag i både sina ljusa och mörka minnen från uppväxttiden bland de älskade betongblocken, innan det hela raseras. Hur minns vi det vi glömt?

Kl 19.00

Samtal med regissör

Kl 19.20

Embryo

av Emma Thorsander, 13 minuter. Regissörsbesök!

”Embryo” är en animerad dokumentärfilm som handlar om fem kvinnor som av olika 
anledningar har gjort abort och vilka konsekvenser som en aborten medför. Vi kommer att få en inblick i hur dessa olika kvinnors liv såg ut just då i denna fragila situation. Där de slits mellan deras egna val och samhällets värdering om att ett barn är den största gåvan en kvinna kan få. ”Embryo” kommer att visa på hur vanligt förekommande abort är. Att det sker i alla åldrar och att det inte var något slarvigt som satt kvinnorna i deras situation, utan en fysisk attraktion gentemot sin partner.

Kl 19.35-19.55

Samtal med regissör

Kl 19.55

Touching the void

106 minuter. Regi Kevin Macdonald

Den sanna historien om två klättrare och deras fruktansvärda vedermödor i peruanska Anderna 1985.

Ca kl 21.45

Avslutningsfest med musik. Duojazz
med gästinhopp!

Lördag 12 juli

Plats: Ammarnäs Kyrka

Kl 10.00-10.15

Morfar och jag och helikoptern till himlen

av Johan Palmgren och Åsa Blanck, 14 minuter. Regissörsbesök!

En ömsint skildring av en morfar och hans barnbarn. Morfar har koppling till fjäll, skog och natur och han vill hinna visa sin David någonting viktigt.

Kl 10.15-10.35

Samtal med regissör.

Kl 10.35-11.35

Den helige i päls

av Björnola Lind och Torkel Lundberg, 58 minuter. Regissörsbesök!

Filmen speglar en urgammal relation byggd på djup ömsesidig respekt mellan människa/björn och till hela tillvaron. Hos samerna sägs björnen ha samma betydelse som Kristus har för kristna. Och bland forskare ses björnen som en nyckel till flera av den mänskliga kulturens medicinska problem. I Finland har man funnit 380 namn för ordet björn, som egentligen bara betyder brun.

Kl 11.35-11.55

Samtal med regissör.

SLUT PÅ FESTIVALEN, nu börjar Ammarnäsdagarna!! Med stövelkastning och lassotävling!! Med mera!!

Samarbetspartners