Program 3-6 juli 2019

(med reservation för ändringar)

Onsdag 3 juli

Plats: Vid Potatisbacken.

18.00
Invigning med dryck och tilltugg.

Plats: Planeras

19:00
FÖRFILM
Urval på gång/ 15 minuter

19:15
KAPERNAUM
Nadine Labaki/ Libanon/ 2018/ 2 timmar

Det är med stolthet vi kan presentera den här filmen. Det är nämligen så att filmaren var med på Ammarnäs Filmfestival 2015.

Tolvårige Zain står inför domaren i rättssalen med ett bestämt ansiktsuttryck – han vill stämma sina föräldrar för att de satt honom till världen. Vare sig Zain eller hans många syskon hinner med att vara barn i den hårda tillvaron i dagens Beirut, och när hans syster giftes bort som 11-åring fick han nog och rymde hemifrån. Zains dröm är att hitta en värdig tillvaro – kanske i ett annat land. Den snälla städerskan Rahil låter honom flytta in hos henne och ta hand om hennes älskade babypojke Yonas. När Rahil plötsligt försvinner får Zain nytta av sitt mod och sin uppfinningsrikedom, men hur länge kan han skydda sig och lille Yonas i en värld där barnen alltid är de mest utsatta?
Oscarsnominerade Kapernaum gör ett segertåg över världen – alla berörs av lille Zain Al Rafeeas otroliga insats i rollen som gatupojken som vägrar ge upp. Filmen fick jurypriset vid filmfestivalen i Cannes, Golden Globe-nominerades och erhöll manuspriset under Stockholms filmfestival där den också röstades fram till publikens favoritfilm.

21:15
Bastu

Torsdag 4 juli

Plats: Parkeringen vid Tjulträsk

08.30
Bilar går upp till Tjulträsk. Där ska vi vandra två timmar till samevistet Geunja, i väglöst land. De som behöver åka båt kan göra det, i mån av plats, färden tar då en halvtimme. Väl framme kommer Mikael och Anki Vinka att berätta om samiskt liv och hur deras anfäder på 1800-talet beslöt att bli bofasta efter att en vargflock sargat deras renhjord. Vi kommer att ha med oss ett dieselaggregat och köra film under dagen, för att sedan vandra tillbaka eller åka båt sent på eftermiddagen. Varma kläder, regnställ och kängor/stövlar rekommenderas.

Vi har ett exklusivt erbjudande från paret Vinka att sova över på vistet. Där finns fjällstugor att sova bekvämt i, men också möjlighet att pröva på kåtalivet och sova på renfällar ovanpå björkris runt elden, så som samer gjort i tusentals år.

Pris 2000 kr. I priset ingår kvällsmat, bastu, övernattning, frukost och båtfärd hem.

11.00
Mikael Vinka visar runt och vi äter medhavd lunch.

13.00
FILM
Urval på gång

13.20
FILM
Urval på gång

14.30
Kaffe

14.45
FILM
Urval på gång

15:00
Hemfärd med båt och apostlahästar. De som sover över stannar kvar och kan se fram emot en god middag, en oändlig fjällvärld och bastubad.

Fredag 5 juli

Plats: Blomster-Lottas Trädgård

11:00
Rundvandring med Anders Berglund som är barnbarn till Blomster-Lotta.

12:30
Lunch serverad av Urban Berglund.

13:00
FILM
Urval på gång

13:35
FILM
Urval på gång

15:05
FILM
Urval på gång

16:00
Avslut Blomster-Lotta

18:00
Plats: Ammarnäsgården

EN SVENSK TIGER
Carl Svensson/ Sverige/ 2018/ 93 min

På ett nattåg mellan Warsawa och Berlin möter den svenska diplomaten Göran von Otter SS-officern Kurt Gerinstein. Under mötet berättar Gernstein om hans arbete som observatör på koncentrationslägren i hopp om att nyheten ska spridas till omvärlden och få ett slut på massmorden. Dokumentären följer Göran von Otters dotter, Birgitta, tillika journalist och författare som nu 70 år senare gräver djupare i historien. En otroligt stark dokumentär om förintelsen och om personlig och kollektiv skuld. Men också om vilka konsekvenser tystnad har.

20:00
Bastu

Lördag 6 juli

Plats: Ammarnäsgården

13:00
FÖRFILM
Urval på gång/ 15 min

13:30
Sleaford Mods
Christine Franz/ Storbritannien/ 2017/ 103 minuter (utgick förra året pga schemaändringar)

Briljant film om Sleaford Mods vars ilskna minimalistiska elektropunk har gett den brittiska arbetarklassen en röst de saknat sedan Sex Pistols dagar.

Med sin patenterade mix av punkig energi, elektroniska lo-fi beats, socialrealistiska texter, rå humor och stenhård brittisk arbetarklassattityd har Sleaford Mods på kort tid erövrat Storbritannien och snart även resten av världen. En fantastisk resa för två uppfriskande jordnära män i 45-årsåldern utan betydande musikaliska meriter. Filmaren Christine Franz har följt sångaren Jason Williamson och musikern Andrew Fearn (samt deras självlärde skivbolagsdirektör, manager och chaufför Steve Underwood) från replokalen och pubgigen hemma i Nottingham till betydligt större scener. En resa de tycks ha gjort med intakta ideal och en fuck you-mentalitet som även slår mot musikvärldens höjdare.

15:30
Föredrag av den tyske psykologiprofessorn Stephan Hau

Professor Stephan Hau kommer att hålla föredrag (på svenska) om hur drömmar framställs i film och den senaste aktuella hjärnforskningen kopplad till drömmar.

Professor Hau meddelar följande angående sitt föredrag: ”Presentation ska jämföra formella egenskaper av en drömkonstruktion med bildkonstruktioner och drömrepresentationer i film. Som filmexempel tänkte jag på Nolans ”Inception”, Kurosawas ”Drömmar” och Hitchcocks ”Spellbound” med ett drömscenario signerat Salvador Dali. Jag kan även tillägga hur långt man har kommit inom forskningen med visualiseringen av neuronala impulser i hjärnan, det vill säga: kan man återskaffa visuella intryck en människor upplever i sin dröm med hjälp av aktuell hjärnforskningsteknik?
Efter föredraget är det öppet för frågor från publiken.

18.30
Avslutningsfest på Ammarnäsgården

Biljetter

Festivalpass: 300 kronor för hela festivalen eller 200 för en dag.
T-shirt: 100 kronor.

Tillägg för dagsbesök till Geunja (båt för de som inte kan gå): 400 kronor.
Tillägg för övernattning i Geunja med festivalrabatt. Då ingår sängplats i stuga eller kåta i samisk traditionell miljö samt måltid och frukost.

Medtag: lunch/lunchpaket, sovsäck och liggunderlag. (Sovsäck/ sovlakan ingår ej, men kan lånas i viss utsträckning.) Obs begränsat antal, bokas i god tid före avgång : 1600 kronor.

Det finns bara 30 sovplatser så skynda att boka.

Välkomna!

Sagt om festivalen från tidigare besökare.

”Väldigt fin festival och så klart helt speciellt för mig att åka till just Ammarnäs.”
– Amanda Kernell

”Tack för ett trevligt äventyr!”
-Nahid Persson

”Det finns ingen annan filmfestival som Ammarnäs. Det var en unik och nära känsla att visa film i samekyrkan och samtalen efter visningen och under hela festivalen minns jag med värme. Precis som det heta nattliga bastubadet med filmarbetare från olika delar av Sverige och världen. Att mötas i den miljön, med den storslagna naturen runt omkring och prata om film och om livet i stort – det var magiskt. Jag hoppas att många får uppleva samma sak!”
– Åsa Ekman

”Förutom att få träffa många bra filmare, så minns jag platsen. Ammarnäs filmfestival är ett fint soligt minne för mig som jag alltid kommer att bära med mig.”
– Liselotte Wajstedt

”En fantastisk festival!”
– Jerzy Sladkowski

”Festivalen var en oslagbar kombination av att se inspirerande film i naturskön miljö, att komma nära naturen och lära känna många nya spännande och mycket sympatiska människor. En oförglömlig upplevelse (och hoppas att jag någon gång får tillfälle att komma tillbaka).”
– Åsa Sandzén

”Was quite an adventure being at the Ammarnäs Film Festival in 2015! Apart from seeing the diverse films and interacting with amazing international filmmakers, it was a unique experience being in nature; the mountains, clear springs, random reindeers on the road and of course the fact that it never got dark when I was there! I would do it again and again!”
– Zippy Kimundo

”The Ammarnäs Film Festival is a celebration of culture, friendships, film and the endurance of love, in a setting that can only be described as magical. It was a beautiful experience, which I will carry with me, for a long time. Thank you so much for the invitation, and congratulations on 5 years strong!”
– Ng´endo Mukii

”You guys have put together something truly wonderful and inspiring!”
– Konstantin Biock

”Vi blev förstummade över eran genoresitet!”
– Jan Löfgren, son till Stoffe i Modstrilogin

”Er festival är en av de finaste jag besökt. Så fin stämning. Supertrevliga människor. Bra spridning av filmer. Och så Geunja. Den dagen glömmer vi aldrig.”
– Gunilla Bresky