Filmfestivalen 2019

Photos by Johan Palmgren

Photos by Lucas Pärnerteg

Photos by Oscar Lagerkvist

Photos by Simone Persson

Photos by Eva Andersson

Onsdag 3 juli

Plats: Vid Potatisbacken

17:30
Invigning med dryck och tilltugg.

Musik med Lucas Pärneteg och Ola Ginner.

Plats: Ammarnäsgården

18:30
TRAPALANDA Regissörsbesök!
Simone Persson, Ottilia Wahl / Sverige/ 2018/ 10 minuter
I Trapalanda (hästarnas himmel) får vi höra tre barns tankar om kärlek och döden. De beskriver den nära relationen till sina hästar och hur det är att förlora en vän.


Foto: Linn Marnfeldt

18:40
Samtal med regissör.

18:50
KAPERNAUM
Nadine Labaki/ Libanon/ 2018/ 2 timmar
Det är med stolthet vi kan presentera den här filmen. Det är nämligen så att filmaren var med på Ammarnäs Filmfestival 2015.

Tolvårige Zain står inför domaren i rättssalen med ett bestämt ansiktsuttryck – han vill stämma sina föräldrar för att de satt honom till världen. Vare sig Zain eller hans många syskon hinner med att vara barn i den hårda tillvaron i dagens Beirut, och när hans syster giftes bort som 11-åring fick han nog och rymde hemifrån. Zains dröm är att hitta en värdig tillvaro – kanske i ett annat land. Den snälla städerskan Rahil låter honom flytta in hos henne och ta hand om hennes älskade babypojke Yonas. När Rahil plötsligt försvinner får Zain nytta av sitt mod och sin uppfinningsrikedom, men hur länge kan han skydda sig och lille Yonas i en värld där barnen alltid är de mest utsatta?
Oscarsnominerade Kapernaum gör ett segertåg över världen – alla berörs av lille Zain Al Rafeeas otroliga insats i rollen som gatupojken som vägrar ge upp. Filmen fick jurypriset vid filmfestivalen i Cannes, Golden Globe-nominerades och erhöll manuspriset under Stockholms filmfestival där den också röstades fram till publikens favoritfilm.


Foto: Folkets Bio

20:50
Bastu och/eller Damfotboll Sverige Holland

Torsdag 4 juli

Plats: Parkeringen vid Tjulträsk

08.30
Bilar går upp till Tjulträsk. Där ska vi vandra två timmar, 8 km, till samevistet Geunja, i väglöst land. De som behöver åka båt kan göra det, i mån av plats, färden tar då en halvtimme. Väl framme kommer Mikael och Anki Vinka att berätta om samiskt liv och hur deras anfäder på 1800-talet beslöt att bli bofasta efter att en vargflock sargat deras renhjord.

Vi kommer att köra film under dagen. Sedan kan man ta sig tillbaka till fots eller med båt. Men vi kan också erbjuda en exklusiv övernattning hos paret Vinka. Då kan man sova över på vistet, antingen i fjällstugor eller tältkåta. Det ingår bastu, middag samt frukost.

Varma kläder, regnställ och kängor/stövlar rekommenderas för turen. Medtag lunchpaket. Om man vill sova över är det bra att ta med sovlakan eller sovsäck samt liggunderlag, men det finns ett antal att låna på plats.

Obs begränsat antal för övernattningar, bokas direkt på festivalen.

11.00
Mikael Vinka visar runt och vi äter medhavd lunch.

13.00
JUCK
Julia Gumpert, Olivia Kastebring & Ulrika Bandeira/Sverige/ 2018/17 minuter
Juck är dansgruppen som 2013 slog igenom med en viral video där de tänjde på gränserna för hur den kvinnliga kroppen får uttrycka sig och ta plats. Sedan dess har de juckat världen över. I en film som pendlar mellan dokumentär, dans och fiktion ställs frågan: vad är feminitet?


Foto: Folkets Bio

13.20
LÄNGST IN I ELDEN Regissörsbesök!
Åsa Hoflin/Sverige/ 2019/ 7 minuter

En dialoglös film-elegi över en separation.

13:30
Samtal med regissör.

13:40
FACES, PLACES
Agnès Varda & JR/Frankrike/ 2018/ 89 minuter
Två syskonsjälar gör en gemensam resa genom den franska landsbygden för att skildra människors liv och öden med hjälp av en mobil fotoautomat.


Foto: Folkets Bio

15.10
Kaffe

15.25
OUAGA GIRLS
Theresa Taore Dahlberg/ Sverige/2017/ 83 minuter
En grupp unga kvinnor har av olika anledningar hamnat på bilmekanikerskolan i Ouagadougou. Det är inget de valt själva, men i ett land med en ungdomsarbetslöshet på 52 procent är jobben en het fråga. De unga kvinnorna befinner sig precis i det sköra skede i livet när deras drömmar, önskningar och mod ställs mot åsikter, rädslor och samhällets förväntningar på vad en kvinna ska vara.
Pricksäkert och poetiskt gestaltar Theresa Traore Dahlberg deras sista skolår, och lyckas samtidigt ge en bild av landets omtumlande historia och samtid. En spännande långfilmsdebut och coming-of-age-film med mycket värme, skratt, smärta och djup.

”I levande och talande närbilder, i glatt raska replikskiften – och som ett vitalt mellanspel en nöjesnatt på stan till 70-talets oppositionella musik skriven av Theresa Traoré Dahlbergs egen pappa – lyckas hon skildra många vardagliga sidor av kvinnolivet, speciellt, upplysande och allmängiltigt på samma gång” – DN 24/8


Foto: Folkets Bio

17:25
Hemfärd med båt och apostlahästar. De som sover över stannar kvar och kan se fram emot en god middag, en oändlig fjällvärld och bastubad.

Fredag 5 juli

Plats: Blomster-Lottas Trädgård

11:00
Rundvandring med Anders Berglund som är barnbarn till Blomster-Lotta.

12:30
Lunch serverad av Urban Berglund.

13:00
FÖRBJUDEN KÄRLEK
Anders Wahlgren/ Sverige/ 2016/82 minuter
”Kom snart” var drottning Victorias sista ord till sitt livs stora kärlek, läkaren Axel Munthe. Utan honom hade hon dött redan som ung. Axel Munthe är allas doktor på Capri. En Robin Hood som tar bra betalt av de rika för att gratis kunna hjälpa de fattiga. Kronprinsessan Victorias äktenskap är olyckligt och hennes man Kronprins och senare Kung Gustav V dras alltmer till män. Victoria behöver en läkare och söker upp Axel på ön. De blir häftigt förälskade och inleder en hemlig kärlekshistoria som varar livet ut. Och det finns en koppling till trakterna kring Ammarnäs!


Foto: Folkets Bio

14:30
HAMADA
Eloy Domínguez Serén/Sverige/2018/89 minuter
I ett flyktingläger i mitten av ingenstans, bor ett av världens mest glömda folk. De har bott här i över 40 år, sedan Marocko drev dem ut ur Västsahara. Vi möter tre unga vänner som tar med tittaren till ett oväntat och livsbejakande porträtt av ett flyktingläger.


Foto: Folkets Bio

16:00
FÅRÖDOKUMENT
Ingmar Bergman/Sverige/ 1969/ 58 minuter
Glesbygdsproblematik och lammfödslar i Bergmans första dokumentär, där infödda och inflyttade Fåröbor intervjuas av Bergman – som visar sig vara en god lyssnare. En tidskapsel om livet på den lilla ön i Östersjön i slutet av 60-talet.

17:00
Avslut Blomster-Lotta

Fortsättning Fredag 5 juli

Plats: Ammarnäsgården

18:00
EN SVENSK TIGER Regissörsbesök!
Carl Svensson/Sverige/2018/93 min.
På ett nattåg mellan Warsawa och Berlin möter den svenska diplomaten Göran von Otter SS-officern Kurt Gerinstein. Under mötet berättar Gernstein om hans arbete som observatör på koncentrationslägren i hopp om att nyheten ska spridas till omvärlden och få ett slut på massmorden. Dokumentären följer Göran von Otters dotter, Birgitta, tillika journalist och författare som nu 70 år senare gräver djupare i historien. En otroligt stark dokumentär om förintelsen och om personlig och kollektiv skuld. Men också om vilka konsekvenser tystnad har.


Foto: Carl Svensson

19:30
Samtal med regissör

20:00
Bastu

Lördag 6 juli

Plats: Ammarnäsgården

10:00
SLEAFORD MODS
Christine Franz/ Storbritannien/ 2017/ 103 minuter (utgick förra året pga schemaändringar)
Briljant film om Sleaford Mods vars ilskna minimalistiska elektropunk har gett den brittiska arbetarklassen en röst de saknat sedan Sex Pistols dagar.

Med sin patenterade mix av punkig energi, elektroniska lo-fi beats, socialrealistiska texter, rå humor och stenhård brittisk arbetarklassattityd har Sleaford Mods på kort tid erövrat Storbritannien och snart även resten av världen. En fantastisk resa för två uppfriskande jordnära män i 45-årsåldern utan betydande musikaliska meriter. Filmaren Christine Franz har följt sångaren Jason Williamson och musikern Andrew Fearn (samt deras självlärde skivbolagsdirektör, manager och chaufför Steve Underwood) från replokalen och pubgigen hemma i Nottingham till betydligt större scener. En resa de tycks ha gjort med intakta ideal och en fuck you-mentalitet som även slår mot musikvärldens höjdare.


Foto: Non Stop

11:40
Paus

15:00
Föredrag av den tyske psykologiprofessorn Stephan Hau om hur drömmar skildras på film.

Professor Stephan Hau kommer att hålla föredrag (på svenska) om hur drömmar framställs i film och den senaste aktuella hjärnforskningen kopplad till drömmar.

Professor Hau meddelar följande angående sitt föredrag: ”Presentation ska jämföra formella egenskaper av en drömkonstruktion med bildkonstruktioner och drömrepresentationer i film. Som filmexempel tänkte jag på Nolans ”Inception”, Kurosawas ”Drömmar” och Hitchcocks ”Spellbound” med ett drömscenario signerat Salvador Dali. Jag kan även tillägga hur långt man har kommit inom forskningen med visualiseringen av neuronala impulser i hjärnan, det vill säga: kan man återskaffa visuella intryck en människor upplever i sin dröm med hjälp av aktuell hjärnforskningsteknik?
Efter föredraget är det öppet för frågor från publiken.

16:30
DIEGO MARADONA Exklusiv svensk förhandspremiär!
Asif Kapadias/Storbritannien/2019/120 minuter
Den 5 juli 1984 anlände Diego Armando Maradona till Napoli för en rekordhög övergångssumma. Allt var som en dröm: världens mest hyllade fotbollsgeni och Europas mest dysfunktionella stad blev ett perfekt par, och argentinaren tog Napoli till deras första ligatitel någonsin.

Den karismatiske Diego fick göra vad han ville så länge han levererade under matcherna. Men när magin försvann från fotbollsplanen blev han mot sin vilja fånge i staden.
Filmen bygger på över 500 timmar aldrig tidigare visat material från Maradonas privata arkiv och med fullt stöd av mannen i fråga själv.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=cuErPYsoaR4


Foto: Lucky Dogs

18.30
Avslutningsfest på Ammarnäsgården

Biljetter

Festivalpass: 300 kronor för hela festivalen eller 200 för en dag. Två nummer av tidskriften Filter och ett nummer av tidskriften Sex ingår.
T-shirt: 100 kronor.

Tillägg för dagsbesök till Geunja (båt för de som inte kan gå): 400 kronor.
Medtag: lunch/lunchpaket.
Ytterligare tillägg för övernattning i Geunja med festivalrabatt: 1600 kronor. Då ingår sängplats i stuga eller i tältkåta i samisk traditionell miljö samt måltid och frukost.
(Sovsäck/ sovlakan ingår ej, men kan lånas i viss utsträckning.)

Välkomna!

Sagt om festivalen från tidigare besökare

”Väldigt fin festival och så klart helt speciellt för mig att åka till just Ammarnäs.”
– Amanda Kernell

”Tack för ett trevligt äventyr!”
-Nahid Persson

”Det finns ingen annan filmfestival som Ammarnäs. Det var en unik och nära känsla att visa film i samekyrkan och samtalen efter visningen och under hela festivalen minns jag med värme. Precis som det heta nattliga bastubadet med filmarbetare från olika delar av Sverige och världen. Att mötas i den miljön, med den storslagna naturen runt omkring och prata om film och om livet i stort – det var magiskt. Jag hoppas att många får uppleva samma sak!”
– Åsa Ekman

”Förutom att få träffa många bra filmare, så minns jag platsen. Ammarnäs filmfestival är ett fint soligt minne för mig som jag alltid kommer att bära med mig.”
– Liselotte Wajstedt

”En fantastisk festival!”
– Jerzy Sladkowski

”Festivalen var en oslagbar kombination av att se inspirerande film i naturskön miljö, att komma nära naturen och lära känna många nya spännande och mycket sympatiska människor. En oförglömlig upplevelse (och hoppas att jag någon gång får tillfälle att komma tillbaka).”
– Åsa Sandzén

”Was quite an adventure being at the Ammarnäs Film Festival in 2015! Apart from seeing the diverse films and interacting with amazing international filmmakers, it was a unique experience being in nature; the mountains, clear springs, random reindeers on the road and of course the fact that it never got dark when I was there! I would do it again and again!”
– Zippy Kimundo

”The Ammarnäs Film Festival is a celebration of culture, friendships, film and the endurance of love, in a setting that can only be described as magical. It was a beautiful experience, which I will carry with me, for a long time. Thank you so much for the invitation, and congratulations on 5 years strong!”
– Ng´endo Mukii

”You guys have put together something truly wonderful and inspiring!”
– Konstantin Biock

”Vi blev förstummade över eran genoresitet!”
– Jan Löfgren, son till Stoffe i Modstrilogin

”Er festival är en av de finaste jag besökt. Så fin stämning. Supertrevliga människor. Bra spridning av filmer. Och så Geunja. Den dagen glömmer vi aldrig.”
– Gunilla Bresky

Samarbetspartners