Filmfestivalen 2015

Thank you everyone for making the Ammarnäs Documentary Film Festival 2015 such a great adventure!

Our honored guests from Sweden, Uganda and Hongkong. The villagers of Ammarnäs. The directors. Sponsors: Film i Västerbotten, Destination Ammarnäs, Forum Syd, Svenska Kyrkan, Sorsele Kommun, Magasinet Filter, ABF Sorsele, Ljud och Bildmedia, the sauna of Forskningsstationen.

We also want to thank Sorsele Home for young refugees and for the football game, 2-2 against the rest of the festival!

Winner of the audience award went to Josefina Bergsten for her film Healing Manipur. The prize was a neclace with a Sami God bringing good luck, made by Margareta Gran.

Big thanks to Inger Grundström, Erik-Hugo Johansson, Aina Jonsson, Dagny Skum, Mikael och Anki Vinka, DJ Yangstar, Ammarnäs Värdshus, Ammarnäsgården, Ammarnäs Fjällvilt.

See you next year!

Laurel
Laurel 2015.pdf

 

I media

Folkbladet – Ugandabesök på Ammarnäs filmfestival

Afrikanska filmskapare gästar Ammarnäs

 

Bilder

Photographers: KA=Kaveh Akaber, JP= Johan Palmgren, GE= Gabbi Evrén, CG= Caroline Ginner, CO= Clara Olausson

 

 


Long eared owl keeping an eye on the festival. Photo JP.

Program

Det blir som vanligt riktigt bra filmer från världens alla hörn. Dessutom gästar flera svenska och utländska regissörer festivalen.

Missa till exempel inte våra filmer från Uganda med inbjudna regissörer från den berömda filmskolan Maisha Film School i Kampala. Se den skakande dokumentären om sångerskan Amy Winehouse innan den har nått biograferna i Sverige. Njut av en radiodokumentär av Måns Mosesson, med regissören på plats, uppe på samevistet Geunja i väglöst land. Och vad sägs om att få höra om arbetet med en dans-thriller, en film om misshandel inom familjen eller hur det gick till att göra filmen om en swingersklubb i Norrköping?

Den vackra fjällkyrkan står öppen, bastun är het och potatisbacken vakar över festivalen. Ammarnäs bjuder som alltid på rent vatten, fjälluft, dålig mobiltäckning, flugfiske, bastu och spännande upplevelser.

Onsdag 8 juli

16.00
Guidad tur i Ammarnäs. Utgår från Ammarnäs Wärdshus.

17.30
Plats: Ammarnäs Wärdshus.

Invigningsceremoni med dryck och tilltugg – fisk och souvas – med Dagnys Kakun.

18.00
Plats: Ammarnäs kyrka.

A fork, a spoon and a knight

av Zippy Kamunda, 13 min.

En okänd pojke från slummen växer upp och förändrar ett av Ugandas största slumområden till en internationellt känd mötesplats för schackspelare.
Samtal med regissör.

19.00

My life, my lesson

av Åsa Ekman, 74 min.

När vi möter Felicias familj så lever de i det efterskalv som deras styvpappas misshandel av mamman skapat. Efter tio smärtsamma år präglade av våld separerade hennes mamma från styvpappan. De förlorade vårdnaden om barnen men när Felicia fyllt sexton lyckas hennes mamma samla familjen utan pappan. Felicia vill leva ett vanligt tonårsliv men upplevelserna från hennes barndom hindrar henne. Som en följd av våldet lever hon i psykisk ohälsa, präglat av självskadebeteende och sömnsvårigheter. Samtidigt håller Felicia kontakten med pappan i ett försök att få honom att ordna upp sitt liv och bli en bra pappa för henne och hennes småsyskon, men han gör henne gång på gång besviken.
Samtal med regissör.

20.45
Paus.

21.15

Las Palmas

av Johannes Nyholm, 13 min.

Hej, Det är jag som gjort filmen ”Las Palmas”. I huvudrollen, som medelålders tant, syns min ettåriga dotter. Vi tramsade runt i min studio i ett halvår, och detta är resultatet.

Torsdag 9 juli

Plats: Ammarnäsgården

10.00

Finding Ali

av Pål Hollender 58 min.

Filmaren Pål Hollender reser runt Afghanistan i jakt på Ali Sajjad, en begåvad pojke han träffade i Kabul för nästan 10 år sedan. Kommer Ali fortfarande vara lika öppenhjärtad och hoppfull som han var när han var nio år gammal? FINDING ALI genomskådar ockupationen av Afghanistan och den misstro, besvikelse och ilska civila afghaner uttrycker mot USA och Nato. De var lovade fred och utveckling, men fick istället ett brutalt krig mot terror.Från att ha välkomnats med öppna armar för ett decennium sedan upplever Hollender nu i ett kyligt och avvisande bemötande Afghanistan, vilket kulminerar i en livshotande händelse.
Samtal med ungdomar från Sorsele Boende för ensamkommande flyktingungdomar.

11.45
Lunch

12.45
Plats: Ammarnäs kyrka

Inget ska stoppa mig

av Martina Iverus, 29 min.

Francesca är en artonårig romsk tjej, och nyskild. Som gift gick Francesca inte i skolan, men nu ska hon satsa på en utbildning som leder till ett jobb med fast inkomst. Hon ifrågasätter traditioner samtidigt som hon känner lojalitet och stolthet över sin romska familj. Francesca står i porten till vuxenlivet och drömmer om att ”förändra allt”.

13.30

Pine ridge

av Anna Eborn, 78 min.

19 year old Bert Lee sits in the shades of a tree in Yo Park. Cassandra Warrior feeds her daughter Diamond Rose. Daniel Runs Close sweats under the sun at Wounded Knee Memorial site. Kassel Sky Little puts his boots on at the Waters Rodeo. Vanessa Piper is alone in the middle of Badlands. Lance Red Cloud hangs out behind the gas station at night. It is summer and they all live here, at the Pine Ridge Reservation in South Dakota, USA.

15.00
Fotbollsturnering:
Lag 1: ortsbor, lag 2: regissörer, lag 3: ungdomar, lag 4: turister

18.00

Pajala State of mind

av Hans-Erik Therus 28 min.

Sanna och Rebecka bor i Pajala och drömmer om att slå stort med sitt gemensamma band The Magnettes. De är bästa vänner sedan de var små och började tidigt att sjunga ihop. Nu är de kring 20 år gamla och på väg in i vuxenlivet. De är tornedalingar och båda är djupt fästa vid
Pajala, men de pratar inte meänkieli som sina föräldrar. Rebecka har bestämt sig för att flytta till Stockholm och på allvar satsa på musiken. Sanna väljer att bo kvar i Pajala där hon har sin pojkvän och sina intressen. Hon är övertygad om att hon kan bo kvar där och samtidigt kunna lyckas med sina musikdrömmar. Vi följer dem på olika håll tills de får en spelning i New York och möts där.
Samtal med regissör.

19.00
Skolfilm från Biskops Arnö block 1 (två filmer):

Att luras med illusionen

av Vera Lanå Bolin, 27 min.

Thomas Lundqvist har arbetat som dockmakare i hela sitt liv och börjar närma sig pensionsåldern. Vi får följa med in i dockornas värld och genom dem reflekterar Thomas kring livet, döden och människan.
19.40

Min vän Sofia

av Gabbi Evrén. 15 min.

En film om tonårsvänskap. Om hur det är att växa upp och ifrån varandra för att sedan mötas igen.
Samtal med regissör.
20.30

I play dead

av Kaveh Akaber. 14 min Dans, Drama, Thriller

En surrealistisk resa i dans. En kvinna kommer till en gammal industrilokal och träffar på två barn som leder henne längre in i huset och närmare deras mörka hemlighet. Vad som började som en lek blir plötsligt en balett.
Samtal med regissör.

21.45
Paus

22.25
Nattbio (utomhusvisning på potatisbacken vid fint väder)

Amy

av Asif Kapadia, 128 min.

(SVERIGEPREMIÄR PÅ AMMARNÄS FILMFESTIVAL!)
En dokumentär om Amy Winehouse, sångerskan som vann 6 st grammys och hade en strålande karriär. Men Amy blev allt mer pressad av den ständiga mediabevakningen och sin destruktiva livsstil. Med arkivmaterial som aldrig tidigare visats berättas en tragisk historia om hennes sista år i livet. Amy Winehouse dog av alkoholförgiftning 2011. Filmen visades på filmfestivalen i Cannes i maj och åker nu runt på festivaler över hela världen. Filmen har officiell Sverigepremiär 17 juli men vi har lyckats locka filmen till Ammarnäs Filmfestival först, se den före alla andra!

Fredag 10 juli

10.00
Buss går från Värdshuset och kommer efter 10 minuter till Ammarnäsgården. Därefter åker vi upp till Tjulträsk för att vandra två timmar till samevistet Geunja i väglöst land. De som vill åka båt kan göra det, färden tar en halvtimme. Väl framme kommer Mikael Vinka att berätta
om sitt samiskt liv och hur hans anfäder på 1840-talet beslöt att bli bofasta efter att en vargflock sargat deras renhjord. Vi lyssnar på en radiodokumentär och sedan vandrar vi eller åker båt tillbaka under eftermiddagen. Varma kläder, regnställ och kängor/stövlar rekommenderas.

12.30
Mikael Vinka visar runt och vi äter medhavd lunch.

14.00

Gå till jobbet och dö

av Måns Mosesson, 55 min.
En radiodokumentär av förra årets vinnare av Stora journalistpriset.

Marika Kärnbo tänker ofta på det sista samtalet hon hade med sin son – det där Magnus berättade att han ville byta jobb, att det han gjorde just nu kändes alldeles för obehagligt och farligt. Det måste… ha varit på torsdagskvällen, för det var på fredagen som polisen kom och
knackade på. Gå till jobbet och dö är berättelsen om en av de drygt femtio svenskar som varje år dör på sin arbetsplats. 28-årige Magnus Kärnbo var först ut på järnvägsrälsen den där eftermiddagen, han ville visa framfötterna och se till att stolpen vid spår U2 blev jordad i tid.
Istället kom tåget.
Samtal med regissör.

15.30-17.30
Hemfärd med båt och apostlahästar.

Förslag: en bastu på Forskningsstationen före middag.

20.00
Plats: Ammarnäsgården

Du ska stanna där

av Emilie Löfgren, 28 min.

Rebeca promenerar genom stan och funderar över sin uppväxt inom Pingstkyrkan. Hon rör sig framåt men sinnet har fastnat. Kan hon bli kvitt minnet av demonutdrivningen och kan hon hitta en plats där hon blir accepterad för den hon är? Filmen bygger på en videodagbok från 2011-2012 och skildrar en historia om att stå upp för sig själv trots motstånd från alla håll.
Samtal med regissör.

21.00

Sextemplet

av Johan Palmgren, 80 min.

Robin äger en fin gammal teater i Norrköping. Där bor han med sin man. För att få den knackiga ekonomin att ihop bestämmer han sig för att sätta upp en vågad burlesk-föreställning. Mitt i repetitionerna ringer Christian, ägaren till en swingers-klubb som just brunnit upp. Han söker desperat efter nya lokaler. Att hyra ut källaren blir ett lockande förslag för Robin och snart är samarbetet i full gång. Christians dröm är att ha en stor swingers-fest i hela teatern – och ibland går drömmar i uppfyllelse…
Samtal med regissör.

Lördag 11 juli

Plats: Ammarnäs Kyrka

09.30

Healing Manipur

av Josefina Bergsten, 58 min.

Vi får följa en grupp kvinnor i Manipur som har förlorat sina nära och kära på grund av statens våld. Psykologen Dr Rajat Mitra leder dem genom sorgarbetet och det blir en emotionell resa. Samtal med regissör.

11.00

Vägen till vansinnet – work in progress.

Johan Palmgren berättar om hans och Åsa Blancks film om Kent Sidwall, en man som levt ett hårt liv men nu har hittat sin plats.
Kent och regissör på plats.

12.00
Lunch

13.30
Plats: Ammarnäsgården

Under Barcelonas korta kjol

av Clara Olausson, 54 minuter.

När Clara var 19 år åkte hon på semester till Barcelona. Där våldtogs hon av Hugo som arbetade som dansare på en klubb hon besökte. Det var ett kort och tillfälligt möte med ett högt pris. Nu, sex år senare, åker hon tillbaka för att leta reda på honom. Hon vet inte mer än hans namn och stället han brukade jobba på. Clara och vännerna besöker de platser där allt utspelade sig. Ska hon hitta honom och i så fall, vad ska hon säga?
Samtal med regissör.

15.00

My prison diary

av Patricia Olwoch, 8 min.

En essädokumentär om förskjutningen av ett folk. En ugandisk kvinna som vuxit upp i exil letar efter en plats att känna sig hemma på. Hon finner tröst genom samtal med en ugandisk barndomsvän som för närvarande sitter fängslad i USA.
15.20

Bröddag

(rysk dokumentär), 55 min.

16.30

Keep me safe

av Ellen Fiske och Joanna Karlberg, 15 minuter.

Tre tjejer är inlåsta på grund av sina problem att kontrollera sina känslor. För saker de har gjort mot andra eller för saker de gjort mot sig själva. Keep me safe är en film om livet. Om att någonstans börja bygga tillit och att tro på en framtid bortom murarna.

17.00
Paus

18.00
Konsert i Ammarnäs kyrka (utanför festivalen)

19.30
AVSLUTNINGSFEST
Plats: Ammarnäsgården.
Buffé till reducerat pris.

Söndag 12 juli

10.00

Kulturpengar

av My Sandström, 29 min.

År 2010 vann regissören My Sandström prispengar för sin film Nudisten. I hennes nya film Kulturpengar går hon runt på stan i Stockholm och låter främlingar spendera pengarna hon vann. Människorna hon träffar är fria att göra vad de vill med tusen kronor, enda villkoret är
att My får filma dem under tiden. I mötet med främlingarna utkristalliserar sig en varm berättelse om mänsklig kontakt och de många olika livshistorier som ständigt finns runt oss alla.

10.40
Skolfilm från Biskops Arnö block 2:

Min mammas son

av Pussel Widegren, 30 min.

Min mamma har en son som jag inte växt upp med. Han har levt i Grekland medan jag och mamma levt i Sverige. Efter 30 år försöker hon återknyta familjebanden, och jag försöker förstå hur det egentligen kunde bli så här. ”Min mammas son” pendlar mellan Grekland och Sverige i en jakt på svar om ens egen familj och historia.

11.20

På andra sidan

av Sara Thisner Lindstedt och Hannah Reinikainen Bergenman, 42 min.

Hur kan man söka mening när omvärlden ständigt distraherar? När Mikaela återvänder till familj och vänner efter två år i andlig retreat i Guatemalas djungel och fyra år som välkänd modell ställs hon inför frågan om vad som egentligen är meningsfullt.

12.10

Och det är inte något homoerotiskt över det

av Simone Boguslaw, 10 min.

Han var en nobody men blev en somebody. Allt tack vare gemenskapen i bandet han hade under uppväxtåren i Karlstad. Men vad hände egentligen bakom replokalens lyckta dörrar?

12.10
Prisutdelning
Alla filmer och radiodokumentären (utom arrangörernas) deltar i tävlingen Publikens pris som delas ut på söndagen.

Biljettpriser:
1 dag 100 kr.
Hela festivalen 200 kr.
Tillägg för expedition till Geunja.
Filterprenummeranter gratis (gäller ej Geunja).

Med reservation för ändringar.

Samarbetspartners